ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΙΠΤΑΜΕΝΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
& ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
 
 Δελτία Τύπου  

          Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2011

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

6ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
''ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ''

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ (39) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΑΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΡΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΧΑΝΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ.

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, οι εργασίας του 6ου επιστημονικού συνεδρίου «Αερομεταφορές - Παρόν & μέλλον», κατά τη διάρκεια του οποίου αναπτύχθηκαν οι ακόλουθες θεματικές ενότητες: «Fast Track Επενδύσεις» & «Αερολέσχες και γενική αεροπορία». Η εκδήλωση οργανώθηκε από την iForce Επικοινωνίες σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Ιπταμένου Προσωπικού Σωμάτων Ασφαλείας & Δημοσίων Υπηρεσιών (Π.Ε.Ι.Π.Σ.Α.Δ.Υ.) που εκπροσωπεί όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις των ιπταμένων σε όλους τους επιμέρους δημόσιους τομείς (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ κλπ) με την ευγενική χορηγία του Διεθνούς Αεροδρομίου ''Ελευθέριος Βενιζέλος''.

Το κύριο μήνυμα που προέκυψε από το συνέδριο -ως κοινό συμπέρασμα όλων των ομιλητών- ήταν το ότι είναι πλέον επιτακτική και αδήριτη η ανάγκη της αξιοποίησης όλων των τοπικών και περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας μας -όσο το δυνατόν συντομότερα-, η άρση των εμποδίων στην γενική αεροπορία, η αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου που την διέπει και η ενθάρρυνση νέων στην ενασχόληση με τον αεραθλητισμό.  Συγκεκριμένα και όπως άλλωστε έχει επανειλημμένα αναφερθεί επισταμένως στο συνέδριο από πλήθος ομιλητών τόσο από εξειδικευμένους αεροπορικούς φορείς όσο και από ειδικούς επιστήμονες του κλάδου η εθνική οικονομία χάνει αρκετά δισ. ? κάθε χρόνο από τη μη εκμετάλλευση της γενικής αεροπορίας στην χώρα μας, που είναι υπερ-πολύτιμα σε αυτήν την πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα. Δυστυχώς στις πτήσεις τους τα περισσότερα αεροπλάνα γενικής αεροπορίας παρακάμπτουν την χώρα μας σε όφελος πολλών γειτονικών χωρών.

O Πρόεδρος της iForce Επικοινωνίες, Φωκίων Ζαΐμης, τόνισε ότι το συνέδριο «ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ- ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ» κλείνει έξη χρόνια από τη σύλληψη της ιδέας από μια μικρή ομάδα επαγγελματιών του χώρου των αερομεταφορών για τη δημιουργία ενός ενωτικού συνεδρίου με διεθνή χαρακτήρα, με τακτική παρουσία και σταθερή συμμετοχή στα δρώμενα των τομέων του χώρου των αερομεταφορών. Δυστυχώς όμως απέχει ακόμη ή πολιτική ηγεσία του τόπου από την ουσιαστική συμμετοχή και μελέτη των θεμάτων, παραμένοντας όχι μόνον σε μια παθητική απραξία οικονομικά επιζήμια για την χώρα αλλά και στην εμμονή διατήρησης αναχρονιστικών εμποδίων ανάπτυξης όπως π.χ. φορολογικά αντικίνητρα, έλλειψη καυσίμων σε πολλά αεροδρόμια, μη πάταξη της υφιστάμενης διαφθοράς στον έλεγχο πτήσεων των αεροδρομίων και ανυπαρξία εξυπηρέτησης των πτήσεων για την γενική αεροπορία,

Για άλλη μια φορά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μεταφορών μέσω του χαιρετισμού που απέστειλε ο γενικός γραμματέας μεταφορών κ Μπουρδάρας απέφυγε τον διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και εκπροσώπους του κλάδου της γενικής αεροπορίας και περιορίστηκε σε γενικόλογες επισημάνσεις για την επιθυμία ανάπτυξης του κλάδους. Στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων την ψήφιση του νόμου 3913/2011, που αφορά στην αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και προβλέπει μεταξύ άλλων  τη δημιουργία Ανωνύμων Εταιρειών Διαχείρισης Αεροδρομίων, με σκοπό τη διαχείριση και ανάπτυξη των ανατιθέμενων αεροδρομίων βάσει επιχειρηματικού πλάνου, την προώθηση του νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία υδατοδρομίων στην ελληνική επικράτεια, την απελευθέρωση των υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης σε όλους τους Ελληνικούς Αερολιμένες μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου, την προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2009/12/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Μαρτίου 2009 για τα τέλη αερολιμένων και τέλος την έκδοση νέου σύγχρονου και εναρμονισμένου με την Κοινοτική Νομοθεσία θεσμικού πλαισίου για την Ασφάλεια της Πολιτικής Αεροπορίας από έκνομες ενέργειες.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου κ Κατερέλος παρουσίασε λεπτομερώς σειρά στοιχείων για τα διεθνή αεροδρόμια και ανέπτυξε τα ωφέλη και τα προβλήματα των ιδιωτικοποιήσεων. Ανέφερε ότι στα ελληνικά αεροδρόμια (με εξαίρεση τον ΑΙΑ) υπάρχει εξαιρετικά μεγάλο πεδίο αύξησης των εσόδων των αεροδρομίων όχι μόνον από αεροπορικές δραστηριότητες αλλά από πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων και αυτό είναι το θετικό στην πιθανότητα αξιοποίησης τους (6,5% τα άλλα έσοδα στα ελληνικά αεροδρόμια σε σχέση με 44% κατά μ. όρο διεθνώς). Βέβαια θεωρεί λάθος την πιθανολογούμενη γκρουποποίηση στην εκμετάλλευση των αεροδρομίων καθότι τα μικρά και κοστοβόρα αεροδρόμια δεν δύναται να μην έχουν κρατική επιδότηση για την λειτουργία τους καθότι το μέσο κόστος ανά επιβάτη είναι εξαιρετικά υψηλό. Μόνον (18) από τα (39) πολιτικά αεροδρόμια έχουν άλλωστε πάνω από 100.000 επιβάτες τον χρόνο και μάλιστα όλα έχουν υψηλή εποχικότητα εκ των οποίων μονον (7) είναι σήμερα πολύ ελκυστικά και άλλα (12) λίγο ελκυστικά (βάση χρηματοοικονομικών κριτηρίων) σε πιθανούς επενδυτές. Τέλος πρότεινε πέραν των ιδιωτικοποιήσεων και την ανάπτυξη και άλλων χρηματοοικονομικών εργαλείων για την χρηματοδότηση των αεροδρομίων. Πάντως σε κάθε περίπτωση το μέλλον της ανάπτυξης των αεροδρομίων φαίνεται θετικό αν σκεφθεί κανείς ότι η χώρα μας με 39 αεροδρόμια υποδέχεται κάθε χρόνο συνολικά 40 εκ ταξιδιώτες (εκ των οποίων πάνω από τους μισούς στο ΑΙΑ) και μόνον ένα αεροδρόμιο στο Παρίσι 60 εκ. ταξιδιώτες το χρόνο.

Η εκπρόσωπος του Investn in Greece κυρία Σιώζου ανέπτυξε με σαφήνεια τον νόμο FAST TRACK  Ν3894/2010 για τις στρατηγικές επενδύσεις και τόνισε ότι η επένδυση από την στιγμή κατάθεσης του πλήρους επενδυτικού φακέλου στον Inv. in Greece και εφόσον εγκριθεί από την διυπουργική επιτροπή θα πρέπει εντός δυο μηνών να έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας.

Στο δεύτερο πάνελ οι ομιλητές κ.κ. Ηρακλής Κωνσταντινίδης και Αντώνης Φελούρης ανέπτυξαν οξεία κριτική στην υφιστάμενη υπο-ανάπτυξη και παρεμπόδιση του κλάδου τόσο από φορολογικά αντικίνητρα όσο και από την Πολιτεία μέσω της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που τείνουν να κατατάσσουν σε ''no fly zone'' για κάθε πιθανό επισκέπτη τη χώρα μας. Ο Κυριάκος Κουρούσης παρουσίασε ανάπτυξε την κατάσταση στις υπάρχουσες ΑΕΙ, ΤΕΙ και ιδιωτικές σχολές αεροπορικού ενδιαφέροντος και πρότεινε την σύζευξη και συνεργασία των σχολών αυτών με τις αερολέσχες για την κατ΄αρχήν άσκηση και εμπειρική εκμάθηση σειράς ειδικοτήτων.

Κλείνοντας το συνέδριο ο πρόεδρος της Π.Ε.Ι.Π.Σ.Α.Δ.Υ.. αστυνόμος Γιάννης Συριόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον αεροπορικό χώρο είναι πολλά και ότι το συνέδριο προσπαθεί χρόνο για την σύνθεση διαφορετικών ιδεών ώστε να δυναμώσει η φωνή του κλάδου και να ενεργοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι της Πολιτείας

Το συντονισμό του συνεδρίου, έκαναν ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Μοζ και ο διευθυντής του AVIATION NEWS Κώστας Ιατρού. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν το Διεθνές Αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' οι εταιρείες CIEL AIRLINES , DIDAVIA, NTAFYL, IRA MEDIA και χορηγοί επικοινωνίας η εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ, το περιοδικό ΠΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ και η ηλεκτρονική έκδοση AVIATION NEWS .
LINKS: www.iforce.gr  , WWW.PEIPSADY.GR , www.cielairlines.com
Σχετικά με την iForce Επικοινωνίες Α.Ε.
Η iForce Επικοινωνίες Α.Ε. (iForce), προσφέρει υπηρεσίες, στους τομείς της Μελέτης, Διοργάνωσης και Διαχείρισης Εκδηλώσεων, της Εταιρικής Επικοινωνίας, των Δημοσίων Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προσαρμοσμένες ανάλογα στα μέτρα της ελληνικής και διεθνούς αγοράς και των πελατών της. Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας αποτελείται από εξειδικευμένα στελέχη με τεχνογνωσία στους παραπάνω τομείς και παρέχει υπηρεσίες "με το κλειδί στο χέρι" ιδιαίτερα σε θέματα Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Πολιτισμού, Κατασκευών, Τουρισμού, Τραπεζικών Επενδύσεων και Πολιτικής Επικοινωνίας. Oι πελάτες και χορηγοί των εκδηλώσεών της iForce περιλαμβάνουν εταιρείες του καταλόγου ''Fortune 500'', διεθνείς εταιρείες, εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, δημόσιους οργανισμούς, εταιρείες τοπικής αυτοδιοίκησης και μικρομεσαίες εταιρείες που θεωρούν την εταιρική επικοινωνία και την προσέγγιση της αγοράς μέσω εκδηλώσεων ιδιαίτερα σημαντική. 
© 2011 Όλα τα εμπορικά σήματα, οι εμπορικές ονομασίες, τα σήματα υπηρεσιών και τα λογότυπα που αναφέρονται στο παρόν είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων εταιρειών.

 

 

---------------------------

 

                   Αθήνα, 16 Απριλίου 2010.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: 5 ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
"ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ"
·  ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΙΔΡΥΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
·  ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗ Η ΓΕΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΧΑΝΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, οι εργασίες του 5ου επιστημονικού συνεδρίου «Αερομεταφορές - Παρόν & μέλλον», κατά τη διάρκεια του οποίου αναπτύχθηκαν οι ακόλουθες θεματικές ενότητες: «Ίδρυση Αεροπορικού Επιμελητηρίου» & «Αξιοποίηση γενικής αεροπορίας, για οικονομική & τουριστική ανάπτυξη». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την iForce Επικοινωνίες σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Ιπταμένου Προσωπικού Σωμάτων Ασφαλείας & Δημοσίων Υπηρεσιών (Π.Ε.Ι.Π.Σ.Α.Δ.Υ.) που εκπροσωπεί όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις των ιπταμένων σε όλους τους επιμέρους δημόσιους τομείς (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ κλπ) με την ευγενική χορηγία του Διεθνούς Αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Το κύριο μήνυμα που προέκυψε από το συνέδριο -ως κοινό συμπέρασμα όλων των ομιλητών- ήταν το ότι είναι πλέον επιτακτική και αδήριτη η ανάγκη της -όσο το δυνατόν συντομότερα- ίδρυσης αεροπορικού επιμελητηρίου και η αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης, στη χώρα μας, γενικής αεροπορίας, προκειμένου να επέλθει οικονομική και τουριστική ανάπτυξη στις περιοχές όπου βρίσκονται τα κατά τόπους -περιφερειακά κυρίως- αεροδρόμια! Από τη μη εκμετάλλευση της γενικής αεροπορίας στην χώρα μας, η εθνική οικονομία χάνει αρκετά δισ. €, που είναι υπερ-πολύτιμα σε αυτήν την πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα.
Οι ομιλητές της εκδήλωσης -που κατά σειρά έλαβαν τον λόγο- ήταν:

1.Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια επικοινωνίας & marketing του «Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος»,
2.Ιωάννης Συριόπουλος, Αστυνόμος, πρόεδρος της Πανελληνίου Ενώσεως Ιπταμένων Σωμάτων Ασφαλείας και Δημοσίων Υπηρεσιών [Π.Ε.ΙΠ.Σ.Α.Δ.Υ.],
3.Γιώργος Βερνίκος, πρόεδρος της «Vernicos Yachts & Holdings», αντιπρόεδρος του «Ελληνικού Νηογνώμονα», ως αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ,
4.Γεώργιος Νικόλαος Χειμάρας, Τεχνικός Σύμβουλος,
5.Hλίας Λάππας, Αεροναυπηγός Π.Α., διδάσκων στο «Τμήμα Τεχνολογίας Αεροσκαφών του Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας»,
6.Cpt Σταύρος Αναστασιάδης, Ταξίαρχος [ε.α.] Π.Α., Training manager της ArGo Airways,
7.Παναγιώτης Neufelt, Aviation Specialist, πρόεδρος Ciel Airlines S.A. &
8.Καθηγ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, πρόεδρος «Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής».
Αναλυτική παρέμβαση έκανε ο Cpt Νικόλαος Δασκαλάκης, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της «DSK Group of companies».

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Ι.Π.Σ.Α.Δ.Υ., αστυνόμος Γιάννης Συριόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον αεροπορικό χώρο είναι πολλά. Ενδεικτικά αναφέρονται η παράτυπη λειτουργία του ΕΚΑΒ, η έλλειψη τεχνικής υποστήριξης στα ιπτάμενα μέσα του δημοσίου, η έλλειψη υποδομών στη γενική αεροπορία και αυτά τα προβλήματα μπορούν να βρουν λύση είτε με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η δημιουργία κοινής επισκευαστικής βάσης για τα ιπτάμενα μέσα του δημοσίου, είτε με την πρόταση για «Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμό τουριστικών αερολιμένων αεροσκαφών γενικής αεροπορίας για επενδυτικά σχέδια που γίνονται με πρωτοβουλία οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου βάσει των Π.Δ. 158/2002 και Π.Δ. 348/2003 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4 ή όπως αυτή έχει τροποποιηθεί », είτε με τη δημιουργία του αεροπορικού επιμελητηρίου, που ως πολυσυλλεκτικό όργανο θα συνθέτει απόψεις και θεσμοθετημένα θα τις προτείνει στον κάθε υπουργό μεταφορών για την χάραξη εθνικής στρατηγικής στην πολιτική αεροπορία.

O Πρόεδρος της iForce Επικοινωνίες Φωκίων Ζαΐμης, τόνισε ότι το συνέδριο «ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ- ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ» κλείνει πέντε χρόνια από τη σύλληψη της ιδέας από μια μικρή ομάδα επαγγελματιών του χώρου των αερομεταφορών για τη δημιουργία ενός ενωτικού συνεδρίου με διεθνή χαρακτήρα, με τακτική παρουσία και σταθερή συμμετοχή στα δρώμενα των τομέων του χώρου των αερομεταφορών. Η θετική αυτή αρχική σκέψη, μέχρι και σήμερα, απέδωσε καρπούς, ανέδειξε πρόσωπα και κατέδειξε προβληματισμούς αλλά και λύσεις, ανάγκες και επάξια απαίτησε και κέρδισε τη συνδρομή ατόμων και εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των αερομεταφορών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Δυστυχώς όμως, απέχει ακόμη η πολιτική ηγεσία του τόπου από την ουσιαστική συμμετοχή και μελέτη των θεμάτων, παραμένοντας σε μια παθητική απραξία οικονομικά επιζήμια για τη χώρα.
Επιπλέον, τόνισε, ότι χρειάζεται επειγόντως ένας νόμοςπλαίσιο για τη γενική αεροπορία και τις αερομεταφορές έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις και να ευδοκιμήσουν στην Ελλάδα και να εξέλθει η χώρα από την στασιμότητα που επικρατεί, η οποία οφείλεται μεταξύ άλλων και στην ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής και κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων σε πολλά Υπουργεία (Μεταφορών, Οικονομίας, Εθν. Άμυνας, Αγρ. Ανάπτυξης κλπ) αλλά και στην αναχρονιστική σχέση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με τον ευρύτερο κλάδο των αερομεταφορών.

Η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Marketing του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' παρουσίασε την επισκόπηση της αεροπορικής αγοράς και τη στρατηγική ανάπτυξης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως το αεροδρόμιο παρουσιάζει συνολικά σταθερή απόδοση εν μέσω οικονομικής κρίσης με μείωση στην επιβατική κίνηση 1,5% στο 2009 σε σχέση με το 2008 και 5% ανάπτυξη στην κίνηση πτήσεων. Αυτό δείχνει γενικά, την τάση της αγοράς για αναβάθμιση και δημιουργία θέσεων παρ' όλο που η κίνηση μειώνεται. Συγκριτικά με άλλα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια παρουσίασε τη μικρότερη μείωση της επιβατικής κίνησης το 2009. Παράλληλα, η επιβατική κίνηση εσωτερικού παρουσίασε αύξηση και σε αυτό συμβάλουν κατά πολύ οι νέες ανταγωνιστικές τάσεις και η εισαγωγή στην αγορά νέων εταιρειών και υπηρεσιών. Γενικά, οι τάσεις της αγοράς σε σχέση με το αεροδρόμιο των Αθηνών δεν είναι μονοδιάστατες. Το αεροδρόμιο έχει χαράξει στρατηγική ανάπτυξης που ενθαρρύνει με απτά μέσα και δράσεις - δημιουργώντας κίνητρα- τις αεροπορικές εταιρίες. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε προγράμματα όπως αυτό των αναπτυξιακών κινήτρων και το ευρύ φάσμα προωθητικών & διαφημιστικών ενεργειών. Εργαλεία έρευνας & ανάλυσης της αγοράς -Infogate/Autopilot/ Έρευνα Επιβατών χρησιμοποιούνται από εταιρείες ως εργαλεία, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες ρίσκου αλλά και να μοιραστούν τα αναμενόμενα ρίσκα δημιουργώντας νέες τάσεις αλλά και ρεαλιστικές προσδοκίες.

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιώργος Βερνίκος, πρότεινε ως εναλλακτική λύση στο αεροπορικό επιμελητήριο τη σύσταση ενός άτυπου FORUM για τις αερομεταφορές και τόνισε τη σπουδαιότητα της αεροπορίας στην αύξηση της τουριστικής κίνησης της χώρας τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά. Παρατήρησε ως θετικό και απαραίτητο στοιχείο την ύπαρξη οράματος από την νέα γενιά για μια στοχευμένη αεροπορική ανάπτυξη της χώρας.

Ο Γεώργιος Νικόλαος Χειμάρας, Τεχνικός Σύμβουλος, τοποθετήθηκε στην ίδρυση Ελληνικού Αεροπορικού Επιμελητηρίου σε άμεση συνεργασία με οργανισμούς όπως οι Υ.Π.Α., ICAO, EASA, FAA, ECAC, JAA με πεδίο ευθύνης την/τον:
- Ασφάλεια Πτήσεων (Κανονισμοί, Επιθεωρήσεις)
- Δημιουργία/ Έλεγχος & Εφαρμογή Κανονισμών, Στάνταρντς
- Υποστήριξη & Ανάπτυξη Αεροπλοΐας
- Διαχείριση Συστήματος Εναερίου Κυκλοφορίας
- Διαχείριση Συστημάτων Αεροναυτιλίας
- Συντονισμό με Διεθνείς Κρατικές Υπηρεσίες Αεροπλοΐας
- Επικοινωνία με Οργανισμούς των Βιομηχανιών του Τομέα
- Επικοινωνία με Νομοθετικό Σώμα
- Δημιουργία Εθνικής Πολιτικής για την Αεροπλοΐα
Και σε σύμπνοια με επαγγελματικούς υποστηρικτικούς οργανισμούς, όπως οι οργανισμοί ΙΑΤΑ, ΕRA, ASD, AΤΑ, ΑCCA, ΑΟΡΑ και ο Σύλλογος Αεροδιαστημικών Εταιριών. Το Ελληνικό Αεροπορικό Επιμελητήριο ενδεικτικά θα έχει ως αποστολή την επίτευξη των ακολούθων στόχων:
- Υποστήριξη & Διευκόλυνση στην Διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής Αεροπλοΐας
- Έμφαση στην Επιστημονική Μόρφωση και στην Τεχνική Εκπαίδευση
- Συντονισμό Εγχωρίων Εκπαιδευτικών και Επαγγελματικών Οργανισμών/Φορέων
- Επιμόρφωση & Ενημέρωση Νομοθετικών/Πολιτικών Παραγόντων
- Επιμόρφωση & Ενημέρωση Οικονομικού/Επενδυτικού Τομέα
- Επιμόρφωση & Ενημέρωση του Κοινού
- Δημιουργία Θετικού Περιβάλλοντος για την Ανάπτυξη της Αεροπλοΐας
- Συντονισμό με Διεθνείς Επαγγελματικούς Οργανισμούς Αεροπλοΐας
Τέλος, τόνισε ότι το Ελληνικό Αεροπορικό Επιμελητήριο θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό παράγοντα οικονομικής αναπτύξης της χώρας.

Ο Hλίας Λάππας, Αεροναυπηγός, Διδάσκων στο Τμήμα Τεχνολογίας Αεροσκαφών των ΤΕΙ Χαλκίδας, αναφέρθηκε στην αξιοπλοϊμότητα των κρατικών αεροσκαφών, αρχικά τονίζοντας πως κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ έχει αναπτύξει αυτόνομο πρόγραμμα αξιοπλοϊμότητας για τα κρατικά του αεροσκάφη και αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο. Όλες οι δραστηριότητες αξιοπλοϊμότητας εκτελούνται και ρυθμίζονται μόνο σε εθνικό επίπεδο. Η όποια εναρμόνιση επιτυγχάνεται για συγκεκριμένα κατασκευαστικά projects και επαναλαμβάνεται για κάθε νέο project. Παρουσιάζονται βέβαια προβλήματα, όπως τα πολυεθνικά projects, όπου ανακύπτουν δυσκολίες λόγω έλλειψης 'κοινής γλώσσας' σε θέματα αξιοπλοϊμότητας, καθυστερήσεις στην πιστοποίηση των αεροσκαφών και επιπλέον κόστος. Επίσης, είπε πως απαιτούμενα βήματα για την εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου αξιοπλοϊμότητας κρατικών αεροσκαφών είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων μεταξύ των Αρχών Αξιοπλοϊμότητας κρατικών αεροσκαφών των κρατών-μελών, καταγραφή των εθνικών κανονισμών αξιοπλοϊμότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό τη μετέπειτα αξιολόγηση και σύγκρισή τους, η εναρμόνιση των εθνικών κανονισμών αξιοπλοϊμότητας και επίτευξη ομοιογένειας απόψεων και προσεγγίσεων, η ανάπτυξη κοινών διαδικασιών και απαιτήσεων πιστοποίησης αεροσκαφών.
Τέλος, αναφέρθηκε στην ίδρυση (Νοέμβριος 2008) ευρωπαϊκού Forum Αρχών Αξιοπλοϊμότητας Κρατικών Αεροσκαφών με τους εξής στόχους:
· Κοινό θεσμικό πλαίσιο (common regulatory framework)
· Κοινές διαδικασίες πιστοποίησης (common certification processes)
· Κοινή προσέγγιση σε διαπιστεύσεις εταιριών της αεροναυπηγικής βιομηχανίας (common approach to organizational approvals)
· Κοινή προσέγγιση στη διατήρηση αξιοπλοϊμότητας (common aproach to preservation of airworthiness)
· Ρυθμίσεις για αμοιβαία αναγνώριση των Αρχών Αξιοπλοϊμότητας των κρατών-μελών και αντίστοιχων αρχών εκτός ΕΕ (arrangements for mutual recognition)
· Ίδρυση Κοινού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αξιοπλοϊμότητας Κρατικών Αεροσκαφών
· Τρέχουσες Εξελίξεις
· Επίτευξη επί της αρχής συμφωνίας σε Κείμενο Βασικού Πλαισίου λειτουργίας του Forum

Ο Cpt Σταύρος Αναστασιάδης, Ταξίαρχος (ε.α.) Π.Α, ArGo Airways, μίλησε για τη σπουδαιότητα των υδροπλάνων ιδιαίτερα γα την νησιωτική Ελλάδα προβλέποντας τις μελλοντικές δυνατότητες της αγοράς που δημιουργούν τα υδροπλάνα. Συγκεκριμένα είπε, πως ο κάθε πολίτης στο μέλλον θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει την τοποθεσία του προορισμού αναψυχής, ταξιδεύοντας με υδροπλάνο. Το υδροπλάνο είναι ιδιαίτερα ασφαλές αλλά και περιβαλλοντικά πιο φιλικό από τα αεροπλάνα και τα ταχύπλοα σκάφη και πλοία της γραμμής.

O Παναγιώτης Neufelt, Πρόεδρος της Ciel Airlines, S.A, ανέφερε ότι το ζήτημα της ανάπτυξης της γενικής αεροπορίας αλλά και των αεροδρομίων είναι περίπλοκο. Το υπάρχον νομικό πλαίσιο έχει ανάγκη από ερμηνεία. Δημιουργούνται συγκρούσεις με άλλους τομείς σε ανάπτυξη και κοινωνικές προτεραιότητες. Η υπάρχουσα κατάσταση διαμορφώνει εντάσεις και έλλειψη ανάπτυξης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Μέσα από σχέσεις ΣΔΙΤ μπορεί μια τοπική κοινωνία να εισάγει κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή ένωση αλλά και από διεθνή επενδυτικά σχήματα για την ανάπτυξη αεροδρομίων και αγορών, όπως είναι η γενική αεροπορία. Κεφάλαια είναι αναγκαίο να διατίθενται και σε υποδομές γύρω από το αεροδρόμιο (δρόμοι, περίθαλψη, συγκοινωνίες, ξενοδοχειακές μονάδες, λιμάνια κ.α.).
Η ασφάλεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας, καθώς δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και επενδύονται κεφάλαια για υποδομές και τεχνολογία. Είναι απαραίτητη η συμμετοχή αεροδρομίων σε δίκτυα αεροδρομίων, επικοινωνιών και μεταφορών. Στην Ελλάδα έχουμε διαθέσιμα 55 πιστοποιημένα αεροδρόμια, έτοιμα προς ανάπτυξη. Σε βάθος χρόνου επταετίας θα μπορούσαν να εισρεύσουν μόνο για ανάπτυξη από 30 δις έως και 100 δις ευρώ. δίχως να πωληθεί γη.

Η Καθ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής ανέφερε ότι 'επί σειρά ετών, στη Διεθνή Οργάνωση Βιοπολιτικής (Biopolitics International Organisation - Β.Ι.Ο.) προτείνουμε προγράμματα που μπορούν να αποβούν σε τεράστια οικονομικά οφέλη για να προλάβουμε την κρίση. Ας αντιληφθούμε τουλάχιστον όλοι έγκαιρα ότι τώρα δίδεται η ευκαιρία για την οικοδόμηση μιας νέας «πράσινης» κοινωνίας, μιας νέας αναγέννησης. Ένας τομέας που νιώθουμε ότι μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι οι αερομεταφορές. Παρά το γεγονός ότι η αεροπορία αποτελεί μια σχετικά περιορισμένη βιομηχανία, ευθύνεται για το 9% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ανάγκη οικονομικής εκτόνωσης του κλάδου, καθιστά επείγουσα την αναζήτηση νέων κατευθύνσεων για το μέλλον. Σήμερα, η αεροπορία και η αεροναυπηγική βιομηχανία βρίσκονται υπό πίεση να δράσουν υπεύθυνα απέναντι στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Η ενσωμάτωση περιβαλλοντικών πρακτικών μπορεί να οδηγήσει στην υιοθέτηση οικονομικά αποδοτικών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, το κόστος των καυσίμων στην αεροναυπηγική βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 25% των λειτουργικών εξόδων μιας αεροπορικής εταιρείας. Η βελτίωση της απόδοσης των καυσίμων, μέσα από την αναβάθμιση των μοντέλων της μηχανής ενός αεροσκάφους, δεν περιορίζει μόνο τις εκπομπές αερίων αλλά και τα έξοδα. Ομοίως, τα ελαφρότερα αεροπλάνα όχι μόνο καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα, αλλά υπόκεινται και σε χαμηλότερα τέλη αεροδρομίου, γεγονός που μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους. Σύμφωνα με την ένωση αεροπορικών μεταφορών (ΑΤΑ), οι φόροι αεροδρομίου και τα τέλη αποβίβασης, που καθορίζονται κυρίως από το βάρος του αεροπλάνου, ανέρχονται γύρω στα 43,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και αποτελούν το 11% του παγκόσμιου εισοδήματος της βιομηχανίας. Λύσεις υπάρχουν. Τα εναλλακτικά καύσιμα, τα βελτιωμένα αεροδυναμικά σχέδια αεροσκαφών για αργές πτήσεις και τα ελαφρύτερα αλλά ανθεκτικότερα αεροπλάνα αποτελούν μερικές από τις λύσεις που θα περιορίσουν το αποτύπωμα του άνθρακα''.
Εν κατακλείδι, τόνισε ότι στα πρότυπα του βιο-τουρισμού, αναπτύσσεται μια παγκόσμια κινητοποίηση για την οικοδόμηση νέων αξιών στην κοινωνία, η οποία μπορεί να συμβάλει στην αναχαίτιση της οικονομικής κρίσης και στην προώθηση ενός οράματος ελπίδας και ειρήνης.

Τον συντονισμό του συνεδρίου έκανε ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Μοζ, ο οποίος τόνισε ότι τέτοιες προσπάθειες είναι σημαντικές για την ζύμωση ιδεών και την ανάδειξη θέσεων και προτάσεων, που πραγματικά μπορούν να συντείνουν ουσιαστικά στην προώθηση των αεροπορικών ζητημάτων.

Ευχάριστη και αισιόδοξη νότα ήταν για μια ακόμη φορά η μαζική παρουσία και συμμετοχή των νέων φοιτητών αεροπορικού κλάδου από το Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, καθώς και σπουδαστών της Σχολής Ικάρων, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση στο τέλος του συνεδρίου, δεδομένου του ότι η εκδήλωση είχε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Το συνέδριο έληξε με την δέσμευση των συμμετεχόντων, ότι το απόσταγμα του συνεδρίου θα προωθηθεί στους εντός κι εκτός Ελλάδος αρμοδίους φορείς, προκειμένου να αρχίσει η υλοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών, ώστε να γίνει πραγματικότητα η ίδρυση αεροπορικού επιμελητηρίου και η αξιοποίηση της γενικής αεροπορίας, για οικονομική & τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας.

 

---------------------------

                   Αθήνα, 30 Aπριλίου 2009.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

4ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
‘‘ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ’’
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΩΝ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑ
ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

Tην Πέμπτη 30 Απριλίου 2009 πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ». Η εκδήλωση οργανώθηκε από την iForce Επικοινωνίες σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Ιπταμένου Προσωπικού Σωμάτων Ασφαλείας & Δημοσίων Υπηρεσιών (Π.Ε.Ι.Π.Σ.Α.Δ.Υ.) που εκπροσωπεί όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις των ιπταμένων σε όλους τους επιμέρους δημόσιους τομείς (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ κλπ) καθώς και την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. 0 Πρόεδρος της iForce Επικοινωνίες κ. Φωκίων Ζαΐμης τόνισε ότι σε μερικούς μήνες το συνέδριο ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ κλείνει πέντε χρόνια από τη σύλληψη της ιδέας από μια μικρή ομάδα επαγγελματιών του χώρου των αερομεταφορών για τη δημιουργία ενός ενωτικού συνεδρίου με διεθνή χαρακτήρα, με τακτική παρουσία και σταθερή συμμετοχή στα δρώμενα των τομέων του χώρου των αερομεταφορών. Η θετική αυτή αρχική σκέψη μέχρι και σήμερα απέδωσε καρπούς, ανέδειξε πρόσωπα και κατέδειξε προβληματισμούς αλλά και λύσεις, κατέγραψε ανάγκες και επάξια απαίτησε και κέρδισε τη συνδρομή ατόμων και εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των αερομεταφορών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τόνισε ότι χρειάζεται επειγόντως ένας νόμος πλαίσιο για την γενική αεροπορία για να λύσει τα σημερινά προβλήματα και την τραγική στασιμότητα που υπάρχει η οποία οφείλεται μεταξύ άλλων και στην ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής και κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων σε πολλά Υπουργεία (Μεταφορών, Οικονομίας, Ανάπτυξης, Εθν. Άμυνας, Αγρ. Ανάπτυξης κλπ) αλλά και στην αναχρονιστική σχέση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με τον ευρύτερο κλάδο των αερομεταφορών καθώς ο δεύτερος προσπαθεί να ακολουθήσει τις διεθνείς τάσεις των αγορών. Στην εκδήλωση μετεφέρθη χαιρετισμός του Υφυπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Μπεκίρη όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με νησιωτικά και ορεινά συμπλέγματα όπου το 75% της τουριστικής κίνησης διακινείται αεροπορικώς γεγονός που καθιστά καθοριστικό τον ρόλο των αερομεταφορών στην ανάπτυξη του τουρισμού και της εθνικής οικονομίας. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη ΚΥΑ (ΥΜΕΤ-Τουριστ Αν.)με την οποία αναστέλλονται προσωρινά τα τέλη χρήσεων αεροδρομίων για όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας ως κίνητρο για τους διεθνείς tour-operators προκειμένου να προωθήσουν μεγαλύτερους αριθμούς τουριστών προς τους ελληνικούς προορισμούς.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΕΙΠΣΑΔΥ αστυνόμος Γιάννης Σιριόπουλος τόνισε ...

Η νέα παγκόσμια τάση εξειδικευμένου τουρισμού στην οποία δεν επιδρά η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι ο ιδιωτικός αεροπορικός τουρισμός της Γενικής Αεροπορίας. Για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε ως χώρα αυτής της υψηλής ποιότητας τουρισμό θα πρέπει να έχουμε τις κατάλληλες αεροπορικές εγκαταστάσεις.
Από την Υ.Π.Α. με την δημιουργία των Π.Δ. 158/2002 και Π.Δ. 348/2003 έχουν γίνει οι απαραίτητοι νομοθετικοί κανόνες, που μπορεί αυτό να πραγματοποιηθεί.
Αυτό που θα πρέπει τώρα να επακολουθήσει είναι η οικονομική επιβοηθήση από την Πολιτεία τέτοιων προσπαθειών.
Για να γίνει αυτό, χρειάζονται κίνητρα σε οικονομικούς επενδυτές.
Ένα σοβαρό κίνητρο θα ήταν η υπαγωγή τέτοιων δράσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο3299/2004.
Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με προσθήκη, ανάλογη με τα επενδυτικά σχέδια λειτουργίας τουριστικών μαρινών-θαλασσίων σκαφών στον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων έμπειρος δημοσιογράφος Θανάσης Κάλφας.

Οι θεματικές ενότητες οι οποίες συζητήθηκαν ήταν οι ακόλουθες: Α. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΩΝ και Β. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην εισήγησή της η Γιούλη Καλαφάτη, Πρόεδρος της ΑΟΡΑ Ελλάδος η οποία αναφέρθηκε στο έργο της ΑΟΡΑ διεθνώς ιδιαίτερα στην επιτυχημένη εκδήλωση Ikarus Aero Expo, Athens 2008. Παρουσίασε την εικόνα της γενικής αεροπορίας στην Ευρώπη με συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία αλλά και την αντίστοιχη κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας. Ενδεικτικά η χώρα μας ενώ διαθέτει πάνω από σαράντα περιφερειακά αεροδρόμια (όσα περίπου και η Αγγλία) και άριστες καιρικές συνθήκες δεν έχει παρά το 2% των Ευρωπαϊκών πτυχίων (σύνολο 1500) και μόνον το 0,6% του ευρωπαϊκού στόλου των αεροσκαφών (σύνολο 278 σε σχέση με 50.000 στην Ευρώπη). Κύρια προβλήματα αποτελούν το χείριστο management των αεροδρομίων, το αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο, η ανυπαρξία κρατικής πολιτικής, οι υψηλοί φόροι (12 ευρώ ανά επιβαίνοντα!), το τεκμήριο στα αεροσκάφη κλπ.

Ο Αντώνης Φελούρης, Πρόεδρος Συνδέσμου Χειριστών και Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Αεροσκαφών, αναφέρθηκε στις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο τομέας της γενικής αεροπορίας κυρίως λόγω του μη εναρμονισμού των ελληνικών αεροδρομίων όσον αφορά τα μοντέλα ανάπτυξής τους με τα αεροδρόμια της Ευρώπης αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα από την πολυετή ενασχόλησή του ως πιλότος, ιδιοκτήτης αεροσκάφους αλλά και ως δημοσιογράφος. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο αεροδρόμιο της Σπάρτης το οποίο ακόμη υπολειτουργεί.

Ο Δρ. Δημήτρης Δημητρίου Expert in Airport Planning and Management Cranfield University, Dept of aerospace science Manchester University, CATE Hellenic Open University, Environmental assessment ανέφερε πως υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στον χώρο του τουρισμού που επηρεάζουν με δυναμικό τρόπο και δημιουργούν αλλαγές στην αγορά των αερομεταφορών. Αυτές οι αλλαγές συμπαρασύρουν τα μοντέλα διαχείρισης και δημιουργούν την ανάγκη για τροποποιήσεις και άλλες αλλαγές τόσο στο νομικό όσο και στο αναπτυξιακό πλαίσιο των τοπικών περιφερειακών αεροδρομίων καθώς η ανάπτυξη και η αναβάθμιση ενός αεροδρομίου συνεπάγεται και την ανάπτυξη και αναβάθμιση της περιοχής όπου βρίσκεται. Μέσα στο πλαίσιο των αλλαγών κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθούν μέτρα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος αναφορικά με την διαχείριση των αεροδρομίων, με προοπτική να αποτελέσουν αυτά επιχειρησιακές μονάδες που θα ακολουθήσουν τα σύγχρονα μοντέλα διαχείρισης και τις τάσεις της αγοράς. Το ίδιο ισχύει και στον εναέριο χώρο που απαιτούνται ορθολογικά εργαλεία για την ανάπτυξη τόσο των παραδοσιακών μοντέλων αερομεταφορέων, των low budget και της γενικής αεροπορίας.

Ο Τάσος Τηνιακός, Ground Operations Manager της νεοαποκτηθείσας Ολυμπιακής Αεροπορίας (New Olympic) από τον όμιλο MARFIN ανέφερε πως με βάση τα νέα δεδομένα στις αερομεταφορές είναι επιτακτική ανάγκη της ανάπτυξης και της αναβάθμισης των επίγειων υποδομών και των εναέριων στοιχείων διαχείρισης καθώς αυτές θα προσδώσουν νέα αναπτυξιακή δυναμική στον κλάδο.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα με θέμα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Διευθύνων Σύμβουλος της DIDAVIA AVIATION ACΑDEMY μίλησε για τη ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και έδωσε έμφαση στην ελληνική προοπτική στο χώρο. Κάνοντας ιστορική αναδρομή στην ανάπτυξη των αερομεταφορών από το 1970 έως σήμερα παρουσίασε με στοιχεία τις δυνατότητες των σύγχρονων επαγγελματιών και εταιρειών. Επίσης αναφέρθηκε στο ‘’Παγκόσμιο έλλειμμα πιλότων’’ καθώς στο διάστημα των επόμενων 20 ετών οι καινούργιοι πιλότοι που έχει ανάγκη η παγκόσμια αγορά ώστε να καλύψει την ανάπτυξη των αεροπορικών εταιρειών με την προσθήκη καινούργιων αεροσκαφών, αλλά και για την αντικατάσταση όσων πιλότων συνταξιοδοτούνται αγγίζει τις 360 χιλιάδες νέους πιλότους. Αυτό συνεπάγεται έναν μέσο όρο: 18.000 νέοι πιλότοι το χρόνο. Τέλος ανέφερε ότι η αεροπορική εκπαίδευση θα μπορούσε να αποτελεί ένα ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ να Απορροφήσει Περισσότερους από 4000 Εκπαιδευόμενους Ετησίως με συνολικό συναλλαγματικό όφελος για την χώρα € 130.000.000.

Στη συνέχεια ο Γεώργιος Παπανικολόπουλος, Μηχ/γος Μηχ/κός, Υπεύθυνος Ερευνητικών Προγραμμάτων στο Εργαστήριο Δυναμικής και Θεωρίας Μηχανών, Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού, στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Παν/μίου Πατρών μίλησε για την υπάρχουσα κατάσταση στην αεροναυπηγική και ανέλυσε τις προοπτικές εξέλιξεις όσον αφορά στην Ακαδημαϊκή καριέρα (Ελλάδα-Εξωτερικό) στην ελληνική αγορά (ΕΑΒ) τονίζοντας ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις οι υποδομές και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό για τη σοβαρή συμμετοχή τους στον σχεδιασμό και την κατασκευή ιπτάμενων μέσων μεταφοράς αλλά και την συνεργασίας με ξένους φορείς.

Ο Κυριάκος Κουρούσης, Εργ. Συνεργάτης Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών στo ΤΕΙ Χαλκίδας μίλησε για την τεχνική αεροπορική εκπαίδευση ως συνιστώσα του Συστήματος Αξιοπλοΐας και ειδικότερα στο ρόλο του μηαχανικού συντήρησης αεροσκαφών και στις διαδικασίες εκπαίδευσης αναλύοντάς αυτές σε βάθος .

Η Ιουλία Πουλάκη υπ. Διδάκτωρ Παν/μίου Αιγαίου και marketing manager του Air Transport News, παρουσίασε τα αποτελέσματα ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί για το προφίλ των τουριστών και στη συνέχεια ανέλυσε τις ειδικές μορφές τουρισμού συνδέοντας τον τουρισμό με την Γενική Αεροπορία. Η έρευνα επίσης παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία από τα καταγεγραμμένα χαρακτηριστικά επισκεπτών και τουριστών καθώς και συνδεδεμένα στοιχεία με το σύστημα αναχωρήσεων και αφίξεων. Για παράδειγμα το 41,7% των τουριστών της γενικής αεροπορίας ξοδεύει πάνω από 200 €/ημέρα και κάνει 1-3 διανυκτερεύσεις.

Στο συνέδριο υπήρξαν σημαντικές παρεμβάσεις από το κοινό και πολλούς επαγγελματίες του χώρου καθώς επίσης και από τον πιλότο- δημοσιογράφο Διονύση Μασαλλά ο οποίος στάθηκε επικριτικός στην σημερινή αδράνεια της Πολιτείας και ειδικότερα της ΥΠΑ στα μεγάλα προβλήματα του κλάδου. Ο Παναγιώτης Neufelt Πρόεδρος Αισθητή έγινε η απουσία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και της ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για μια ακόμη φορά.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, η A.B.C. Aviation Business Company, η Aviations Publications, ενώ υποστηρικτής η εταιρεία CIEL AIRLINES και χορηγοί επικοινωνίας τα εξειδικευμένα περιοδικά: ΠΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, REMOVE BEFORE FLIGHT και οι εφημερίδες ΚΕΡΔΟΣ και ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΙΝΑΔΕ.

LINKS: www.iforce.gr , WWW.PEIPSADY.GR www.cielairlines.com

---------------------------

                   Αθήνα, 24 Ιουνίου 2008.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
''ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ''

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΊΔΡΥΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
 ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΚΛΑΔΟ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Tην Τρίτη 24 Ιουνίου 2008 πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ». Η εκδήλωση οργανώθηκε από την iForce Επικοινωνίες σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Ιπταμένου Προσωπικού Σωμάτων Ασφαλείας & Δημοσίων Υπηρεσιών (Π.Ε.Ι.Π.Σ.Α.Δ.Υ.) που εκπροσωπεί όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις των ιπταμένων σε όλους τους επιμέρους δημόσιους τομείς (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ κλπ) καθώς και την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Σημαντική η υποστήριξη και φέτος των εξειδικευμένων εκδόσεων ''ΠΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ'' και ''REMOVE BEFORE FLIGHT''. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. 0 Πρόεδρος της iForce Επικοινωνίες κ. Φωκίων Ζαΐμης ανέφερε ότι το συνέδριο αποτελεί θεσμό πλέον για την αεροπορική κοινότητα της χώρας μας και δεσμεύτηκε για την έκδοση των ομιλιών και συμπερασμάτων του συνεδρίου αν και τόνισε ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα όλες οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΜΕΤ δεν κατανόησαν σε βάθος τη σημαντικότητα ανάπτυξης της γενικής αεροπορίας για την εθνική οικονομία και ειδικότερα τις τοπικές οικονομίες της περιφέρειας (αεροπορικός τουρισμός) και δεν παρακολούθησαν τις διεθνείς εξελίξεις παραμένοντας σε ένα παρωχημένο, γραφειοκρατικό και αντιαναπτυξιακό θεσμικό πλαίσιο για τη γενική αεροπορία.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΙΠΣΑΣΥ, Αστυνόμος Β' Γιάννης Σιριόπουλος αναφέρθηκε στο έργο της ΠΕΙΠΣΑΔΥ στα τρία χρόνια λειτουργίας της που εκτός από αρκετές παρεμβάσεις που έχει κάνει, έχει συντάξει προμελέτες :

 • Για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου του Ελληνικού ως αεροδρόμιο γενικής Αεροπορίας και ως χώρου στέγασης των υπηρεσιών του Δημοσίου που έχουν ιπτάμενα μέσα.
 • Για την δημιουργία ελικοδρομίου στην περιοχή της Αθήνας, στα Τουρκοβούνια στις παρυφές του Γαλατσίου.
 • Για την λειτουργία του Ε.Κ.Α.Β. βάσει της Ευρωπαϊκής και εθνικής νομιμότητας.
 • Για την υποστηρικτική λειτουργία των ιπταμένων μέσω του Υ.Δ.Τ  
 • Για την ρύθμιση της λειτουργίας των ιπταμένων μέσω του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
 • Για την δημιουργία δεύτερου βαθμού συντονιστικού οργάνου ιπταμένων μέσων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ολοκληρώνοντας έθεσε πιεστικά το θέμα της ίδρυσης αεροπορικού επιμελητηρίου το οποίο θα πρέπει να είναι πολυσυλλεκτικό και να συμμετέχουν σε αυτό όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί αεροπορικοί φορείς που εμπλέκονται γύρω από την αεροπορική πολιτική κοινότητα, οι Ιδιώτες Χειριστές Αεροσκαφών, οι Αεροπορικές εταιρείες, οι Επαγγελματίες Χειριστές Αεροσκαφών, οι Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών handling, οι μηχανικοί αεροσκαφών, οι πτυχιούχοι αεροναυπηγοί μηχανικοί, αερολέσχες και εκπαιδευτικές σχολές κλπ.  Τόνισε ότι θα πρέπει είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και οι πόροι του να είναι αυτοτροφοδοτημένοι από τα μέλη του κυρίως.  Οι αρμοδιότητες οι οποίες θα πρέπει να έχει είναι :

 1. Να δρα ως συμβουλευτικό επιστημονικό-τεχνικό όργανο προς το Υπουργείο και ειδικά ως  ανεξάρτητος σύμβουλος προς τον εκάστοτε Υπουργό.
 2. Να ασχολείται με θέματα πιστοποίησης επαγγελματικών δικαιωμάτων στον αεροπορικό χώρο  στο κομμάτι όπου η Υ.Π.Α. δεν δύναται να κάνει κάτι τέτοιο. Π.χ. αεροπορική διοίκηση.
 3. Να δρα ως πολυσυλλεκτικό όργανο χάραξης συμβουλευτικής στρατηγικής και πολιτικής-μεσο/μακροπρόθεσμου σχεδιασμού-ανάπτυξης.
 4. Ως γνωμοδοτικό όργανο πραγματογνωμόνων .

Στη συνέχεια ο κύριος  Γεώργιος Παπανικολόπουλος, Μηχ/γος Μηχ/κός, Υπεύθυνος Ερευνητικών Προγραμμάτων στο Εργαστήριο Δυναμικής και Θεωρίας Μηχανών, Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού, στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Παν/μίου Πατρών τόνισε για την ίδρυση του Επιμελητηρίου ότι:

''Υπάρχει μία διεθνής πρακτική, που δε σχετίζεται τόσο με το πώς θα ονομάζεται ο οργανισμός που θα βοηθάει στην ανάπτυξη της αεροπορικής ιδέας, αν θα ονομάζεται δηλαδή Αεροπορικό Επιμελητήριο, Γραφείο Αεροπορίας ή κάτι άλλο, όσο με το τι σκοπούς θα έχει αυτός. Και μεταξύ άλλων, οι κύριοι σκοποί των περισσότερων χωρών σε σχέση τόσο με εμπορικό κομμάτι της αεροπορίας όσο και με τη Γενική Αεροπορία είναι η αύξηση της κίνησης των επιβατών στα αεροδρόμια και η ανάπτυξη της Γενικής Αεροπορίας. Επιτυγχάνοντας αυτούς τους δύο στόχους υπάρχουν πολυ-επίπεδα οικονομικά οφέλη για τη χώρα. '' επίσης ανέφερε στα πλεονεκτήματα της χώρας μας ότι:
''Η Ελλάδα, μία χώρα με ηλιοφάνεια και ήπιες καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος του έτους, με πολλά όμορφα νησιά αλλά και ενδιαφέρουσες περιοχές στην ενδοχώρα και αρκετά αεροδρόμια, με ικανούς επιχειρηματίες αλλά και εκπαιδευτές χειριστών αεροσκαφών, θα μπορούσε να γίνει ένας πόλος έλξης ακόμα και ξένων ενδιαφερομένων που θα ερχόντουσαν εδώ για να αποκτήσουν τα πτυχία τους. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να υπάρχει εκείνο το πλαίσιο που θα βοηθάει μία τέτοια κατάσταση. Και πάνω σε αυτό, το προτεινόμενο Αεροπορικό Επιμελητήριο θα μπορούσε να παίξει τον πλέον σημαντικό ρόλο, φέρνοντας ως παράδειγμα την ίδρυση του General Aviation Strategic Forum GASF στη Μ. Βρετανία που στόχο έχει τον τη διεύρυνση των πλαισίων του κοινωνικού διάλογου ανάμεσα στα ενεργά μέλη της γενικής αεροπορίας και τις κρατικές δομές και τους φορείς όπως και τη στήριξη φορέων όπως το CivilAviationAuthority. ''

Στις παρεμβάσεις πριν τη λήξη της πρώτης θεματικής ενότητας που αφορούσε στην ίδρυση επιμελητηρίου διατυπώθηκε ο προβληματισμός  αναφορικά με τον ρόλο ενός Αεροπορικού Επιμελητηρίου σε σχέση με άλλους φορείς όπως η ΥΠΑ και το διακριτό του ρόλο σε σχέση με το ίδιο το αεροπορικό περιβάλλον. Στη συνέχεια ειπώθηκε πως η ΥΠΑ λειτουργεί ως εργαλείο άσκησης και πολιτικής καθώς διοικείται από επιφανή στελέχη του χώρου των αερομεταφορών τοποθετημένα από την εκάστοτε κυβέρνηση. 

Σε απάντηση ο Κ. Συριόπουλος είπε πως βάσει κανονισμών δεν προβλέπεται από πουθενά η συμβολή του Υπουργού για τη χάραξη στρατηγικής πολιτικής για την πολιτική αεροπορία μέσα από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Ο ρόλος της είναι ελεγκτικός και λειτουργικός και όχι συμβουλευτικός.

Στη συνέχεια ειπώθηκε πως ο χώρος των αερομεταφορών ταλανίζετε από μύρια προβλήματα και μόνο ένα υπουργείο αερομεταφορών θα οργάνωνε το αεροπορικό περιβάλλον και θα έδινε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα.

Σε απάντηση ο κύριος Γ. Συριόπουλος είπε πως πιο εφικτή προς στιγμή είναι η δημιουργία επιμελητηρίου με την σύμπραξη, τον έλεγχο και αρωγή των υπαρχόντων φορέων που λειτουργούν ως δομές  υπό τη σκέπη του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, παρά ένα νέο Υπουργείο.   

Πριν τη λήξη του πρώτου μέρος της ημερίδας ο κύριος Π. Νόιφελτ,  Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της CIEL AIRLINES είπε πως αυτό που καθόρισε και επίσπευσε την ίδρυση του General Aviation Strategic Forum GASF στη  Μ. Βρετανία ήταν οι δυναμικές ανάγκες και οι πιέσεις που άσκησε η αγορά μέσα από τους χρήστες της όπως Εταιρείες Γενικής Αεροπορίας General Aviation και άτομα, ο όγκος και ο κύκλος των εργασιών του χώρου και η ανάγκη για διεύρυνση αλλά και διευκόλυνση φορέων σε θέματα διοικητικά και συμβουλευτικά, φορέων όπως το Civil Aviation Authority και το Βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών με την έμπρακτη συμβολή και κατάθεση των εταιρειών της γενικής αεροπορίας (General Aviation). Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία του GASF μέσα από και εύστοχο ειδικό κοινωνικό διάλογο.

Ο κ. Γιώργος Καραμάνος, Διευθυντής Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή πορεία του ΔΑΑ και στη συμβολή του στον Ελληνικό Τουρισμό, ανέφερε το έργο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ο οποίος έχει ξεπεράσει σήμερα τα 15.000.000 επισκέπτες ετησίως. Είπε ότι ο Διεθνής Αερολιμένας μελετά με πολλή προσοχή εντός του ευρύτερου Αεροδρομίου και άλλες εμπορικές χρήσεις που προσφέρουν μεγάλη ανάπτυξη και οφέλη και στις τοπικές οικονομίες. Τόνισε ότι ακολουθείται με επιτυχία πρόγραμμα επιδότησης των νέων αεροπορικών εταιρειών που συνεργάζονται με το ΔΑΑ καθώς και ότι βραβεύεται επί τρία συναπτά έτη για το αεροδρόμιο με τις .....

Στη συνέχεια ο κ Α. Συμιγδαλάς, COO της AEGEAN AIRLINES ανέφερε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γενική αεροπορία στην Ελλάδα με αποτέλεσμα την πολυετή απόκλιση τής χώρας μας από το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και πρότεινε μεταξύ άλλων την κατάργηση του αναχρονιστικού GENERAL DECLARATION και ευελπιστεί μετά και την παρατηρούμενη ανάπτυξη τής Γενικής Αεροπορίας στα Μέγαρα και  με τις σωστές πολιτικές αποφάσεις να ανακτήσει η χώρα μας το χαμένο έδαφος.

Στη συνέχεια μίλησε η Γιούλη Καλαφάτη, Πρόεδρος της ΑΟΡΑ Ελλάδος η οποία αναφέρθηκε στο έργο της ΑΟΡΑ διεθνώς αλλά και στην  πρόσφατη παγκόσμια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα επιτυχώς.

Ο δικηγόρος κ. Στάθης Ζάγκας αναφέρθηκε διεξοδικά στα νομικά θέματα της ίδρυσης επιμελητηρίου, αναφέροντας πως η πολυπλοκότητα του διεθνούς νομικού συστήματος του τομέα των αερομεταφορών δημιουργεί την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος, καθώς η δημιουργία ενός Αεροπορικού  Επιμελητηρίου απαιτεί πέρα από πολιτική βούληση και πολιτική απόφαση, ενώ θα πρέπει να έχει τη νομική υπόσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου με αρμοδιότητες που δε θα πρέπει να έρχονται σε σύγκρουση με άλλα επιμελητήρια ή φορείς. O εναρμονισμός του με το υπάρχον σύστημα και τις ανάγκες θα καθορίσει το λόγο ύπαρξης του και τη δυναμική του. Ο Αρχιτέκτων- Πολεοδόμος κ. Σταύρος Τσέτσης, αναφέρθηκε στις δυσκολίες αλλά και ατα οφέλη που συναντά η χωροθέτηση σχεδίων που συμπεριλαμβάνουν και αεροδρόμια με επιτυχημένο το παράδειγμα στα Σπάτα. Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου του ΠΟΛΚΕΟΑ  Βασίλη Τσαρατσάγκου, ο οποίος ανέφερε τις προσπάθειες του ΠΟΛΚΕΟΑ για τη διάσωση του πολύτιμου αρχείου της Ολυμπιακής (φωτογραφίες, αντικείμενα, 3 μεγάλα αεροπλάνα) από την εποχή του Αριστοτέλη Ωνάση έως και σήμερα. Επικέντρωσε την ομιλία του στην αναγκαιότητα ίδρυσης Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας στο παλαιό αεροδρόμιο της Ολυμπιακής στο Ελληνικό. Το συνέδριο έκλεισε με την ομιλία του ο κ. Παναγιώτης Νeufelt, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της CIEL AIRLINES ο οποίος ανέφερε με λεπτομέρεια τα οφέλη από τον Αεροπορικό Τουρισμό, ιδιαίτερα για την Περιφέρεια και τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας.

Στο συνέδριο υπήρξαν σημαντικές παρεμβάσεις από το κοινό και πολλούς επαγγελματίες του χώρου καθώς επίσης και από τον πιλότο- δημοσιογράφο Διονύση Μασαλλά ο οποίος στάθηκε επικριτικός στην σημερινή αδράνεια της Πολιτείας και ειδικότερα της ΥΠΑ στα μεγάλα προβλήματα του κλάδου.

Την ημερίδα συντόνισε ο κ. Χρήστος Τρικούκης, δημοσιογράφος, εκδότης ΕUROPEAN BUSINESS, Mέλος Δ.Σ. και Εκπρόσωπος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.
Χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών - Ελευθέριος Βενιζέλος, υποστηρικτές οι εταιρείες: INTERJET και CIEL AIRLINES, και χορηγοί επικοινωνίας τα εξειδικευμένα περιοδικά: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ, ΠΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, REMOVE BEFORE FLIGHT, Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ και ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΙΝΑΔΕ.
LINKS:          www.iforce.gr         WWW.PEIPSADY.GR
Σχετικά με την iForce Επικοινωνίες Α.Ε.
Η iForce Επικοινωνίες Α.Ε. (iForce), προσφέρει υπηρεσίες, στους τομείς της Μελέτης, Διοργάνωσης και Διαχείρισης Εκδηλώσεων, της Εταιρικής Επικοινωνίας, των Δημοσίων Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προσαρμοσμένες ανάλογα στα μέτρα της ελληνικής και διεθνούς αγοράς και των πελατών της. Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας αποτελείται από εξειδικευμένα στελέχη με τεχνογνωσία στους παραπάνω τομείς και παρέχει υπηρεσίες "με το κλειδί στο χέρι" ιδιαίτερα σε θέματα Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Πολιτισμού, Κατασκευών, Τουρισμού, Τραπεζικών Επενδύσεων και Πολιτικής Επικοινωνίας. Oι πελάτες και χορηγοί των εκδηλώσεών της iForce περιλαμβάνουν εταιρείες του καταλόγου ''Fortune 500'', διεθνείς εταιρείες, εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, δημόσιους οργανισμούς, εταιρείες τοπικής αυτοδιοίκησης και μικρομεσαίες εταιρείες που θεωρούν την εταιρική επικοινωνία και την προσέγγιση της αγοράς μέσω εκδηλώσεων ιδιαίτερα σημαντική. 
© 2008 Όλα τα εμπορικά σήματα, οι εμπορικές ονομασίες, τα σήματα υπηρεσιών και τα λογότυπα που αναφέρονται στο παρόν είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων εταιρειών.

---------------------------

                   Αθήνα, 1 Ιουνίου  2007.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2ο συνέδριο ''ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ''

Tην Πέμπτη 31 Μαΐου 2007 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών συνέδριο με θέμα: «ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ».  Η εκδήλωση οργανώθηκε από την iForce Επικοινωνίες για δεύτερη χρονιά σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Ιπταμένου Προσωπικού Σωμάτων Ασφαλείας & Δημοσίων Υπηρεσιών (Π.Ε.Ι.Π.Σ.Α.Δ.Υ.) που εκπροσωπεί όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις των ιπταμένων σε όλους τους επιμέρους δημόσιους τομείς (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ κλπ) καθώς και  την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η διερεύνηση από νομικής, επιστημονικής και οικονομικής πλευράς των δημοσίων και ιδιωτικών αερομεταφορών στο πλαίσιο των κανόνων της  Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς πρακτικής. Στο πρώτο μέρος της ημερίδας εξετάστηκε το θέμα της τεχνικής υποστήριξης και της εκπαίδευσης του ιπτάμενου προσωπικού ενώ το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο στην ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων & ελικοδρομίων. Το συγκεκριμένο θέμα είναι εξαιρετικά επίκαιρο δεδομένης της περιφερειακής ανάπτυξης που επαγγέλλεται η νέα διακυβέρνηση.

Στα συμπεράσματα του συνεδρίου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

 1. Η αναγκαιότητα ίδρυσης Αεροπορικού Επιμελητηρίου
 2. Η δημιουργία υπηρεσίας εναέριων μέσων του ΕΚΑΒ από την Ο.Α. χρησιμοποιώντας ως πρότυπο την συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος
 3. Παρουσιάστηκε από την ΠΕΙΠΣΑΔΥ η μελέτη δημιουργίας σύγχρονού και ασφαλούς Ελικοδρομίου στα Τουρκοβούνια, για αμεσότητα κινήσεων μέσα στην πρωτεύουσα τόσο για τους δημόσιους όσο και για τους ιδιωτικούς φορείς
 4. Με βάση πληθώρα στατιστικών στοιχείων η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στην ανάπτυξη της γενικής αεροπορίας συγκρινόμενη με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες!! (ακόμη και την Τουρκία) παρότι έχει ικανοποιητικό αριθμό αεροδρομίων (η Ελλάδα έχει περί τα 300 αεροπλάνα γενικής αεροπορίας με πιθανότητα 50% από αυτά να μην έχουν δυνατότητα πτήσης ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι περί τις 5.000!!!
 5. Υπάρχει πρωτοφανείς έλλειψη αεροδρομίων προσβάσιμων στην γενική αεροπορία
 6. Το διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών - Ελευθέριος Βενιζέλος είναι εξαιρετικά ακριβό για τα αεροσκάφη αυτά αλλά και δεν ενδείκνυται να εξυπηρετεί τα μικρά αεροσκάφη, ούτε μάλιστα το επιδιώκει, με αποτέλεσμα να χρειάζεται επειγόντως ένα αεροδρόμιο κοντά στην Αθηνά για την εξυπηρέτηση των αεροσκαφών αυτών.
 7. Η συντριπτική πλειοψηφία των αεροσκαφών αυτών ανήκουν σε άτομα μεσαίου εισοδήματος με πάθος και αγάπη στην αεροπορία και τον αθλητισμό.
 8. Είναι διεθνής τάση η ραγδαία αύξηση της γενικής αεροπορίας με πολλαπλά και εντυπωσιακά οικονομικά και άλλα άμεσα οφέλη τόσο στα αεροδρόμια προορισμού όσο και στις αντίστοιχες τοπικές οικονομίες. Είναι σε βάρος της χώρας όσο συνεχίζει να αγνοεί την διεθνή αυτή πραγματικότητα.
 9. Οι διαδικασίες προσέγγισης στα στρατιωτικά αεροδρόμια από τα αεροσκάφη της γενικής αεροπορίας είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και γραφειοκρατικές (σχεδόν απαγορευτικές)
 10. Υπάρχει ελλιπέστατο δίκτυο ανεφοδιασμού  καυσίμων
 11. Το κόστος των καυσίμων (λόγω φορολογίας) στην γενική αεροπορία είναι εξαιρετικά υψηλό  (2,38ευρώ/lt περίπου), δυσανάλογα με αυτό τόσο στα αυτοκίνητα όσο και στα σκάφη θαλάσσης που είναι στις περισσότερες φορές πολύ ακριβότερα στην αγορά τους.
 12. Το φορολογικό τεκμήριο στα μικρά αεροπλάνα (ενώ στα σκάφη μέχρι 10μ δεν υφίσταται πλέον) είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ενδυνάμωση του κλάδου και την εξάσκηση του αθλήματος
 13. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης θέσεων στάθμευσης στα αεροδρόμια (και καταγγελίες για αδιαφανές άτυπο ''προνομιακό'' καθεστώς για συγκεκριμένους επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες αεροπλάνων)
 14. Υπάρχει πολλές φορές σύγχυση αρμοδιοτήτων στις αερολέσχες από τα διάφορα συναφή Υπουργεία (ΥΜΕΤ, Αθλητισμού κλπ)
 15. Απαιτείται εκσυγχρονισμός των διαδικασιών και κανόνων της ΥΠΑ στο πλαίσιο της ευρύτερης ευρωπαϊκής απελευθέρωσης (π.χ. διευκόλυνση διεθνών πτήσεων).
 16. Απαιτείται ουσιαστική ενεργοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να επωφεληθούν οι τοπικές οικονομίες από την λειτουργία και χρήση των περιφερειακών μικρών αεροδρομίων (βλ. α/μιο Μεσολογγίου)
 17. Να γίνει δεκτή η πρόταση της ΥΠΑ για λειτουργία περιορισμένου χώρου στο αεροδρόμιο Ελληνικού για την γενική αεροπορία και μόνον.

Επίσης χρειάζεται η άμεση λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία εφόσον ενεργοποιηθούν θα ωφελήσουν την τουριστική - οικονομική - τεχνολογική ανάπτυξη των περιοχών όπως π.χ. το αεροδρόμιο Επιταλίου στον Πύργο Ηλείας και το αεροδρόμιο Σπάρτης στη Λακωνία.

Το συνέδριο έδωσε επίσης μεγάλη σημασία στην απορρόφηση των Τεχνικών Αεροπορίας που αποφοιτούν από το Τ.Ε.Ι Τεχνολογίας Αεροσκαφών της Χαλκίδας, μέσα από την προσδοκούμενη ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων, ( νέες θέσεις εργασίας στους αυριανούς Μηχανικούς Αεροσκαφών).

Κοινή διαπίστωση όλων των φορέων και ομιλητών ήταν ότι πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών μέσα από διάλογο με τους εκπροσώπους των φορέων και με σκοπό την λύση των προβλημάτων, την πλήρη απελευθέρωση του κλάδου και την ανάπτυξη της γενικής αεροπορίας.  Αίσθηση έκανε ή για δεύτερη συνεχή χρονιά απουσία εκπροσώπησής της ηγεσίας του ΥΜΕΤ.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και μίλησαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Ελένη Κουντουρά  και Αθανάσιος Δαβάκης, ο Λεωνίδας Κορρές, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, ο  Χαράλαμπος Καφίρας Νομάρχης Ηλείας, ο Παναγιώτης Φαρλέκας Αντινομάρχης Λακωνίας, ο Στάθης Πεκιάς τ. Πρόεδρος Εργατικής Εστίας και μέλος Δ.Σ. ΕΑΒ, ο Ιωάννης Συριόπουλος, Αστυνόμος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ιπταμένων Σωμάτων Ασφαλείας και Δημοσίων Υπηρεσιών (ΠΕΙΠΣΑΔΥ), ο Μαρίνος Πασχαλούδης, Διευθύνων Σύμβουλος Ολυμπιακής Αεροπλοΐας, ο Ακριβός Τσολάκης, Πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, ο Σταύρος Αναστασιάδης, Σμήναρχος-Αρχιεκπαιδευτής Αερολέσχης Θεσσαλονίκης, ο Klaus Schmidt Klyk, Marketing Director, Lufthansa Technikal Training ο Απόστολος Πικούνης, Δ/ντής Αερολιμένος ΥΠΑ, ο Αντιπτέραρχος Γεώργιος Πρεβεζάνος, τ. Δήμαρχος Μεσολογγίου, ο Παναγιώτης Neufelt, Πρόεδρος CIEL Airlines, , ο Αντώνης Φελούρης, Πρόεδρος Συνδέσμου Χειριστών και Ιδιωτικών Αεροπλάνων, ο Κυριάκος Κουρούσης, Αξ/κος ΠΑ-Πτυχ.Μηχανικός ΣΜΑ, Εργ. Συνεργάτης Τμήματος Τεχνολογίας Αεροσκαφών, ΤΕΙ Χαλκίδας και ο Φωκίων Ζαΐμης, Πρόεδρος της iForce Επικοινωνίες Α.Ε.

Την ημερίδα συντόνισαν οι έγκριτοι δημοσιογράφοι Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Επίτιμος Διεθνής Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Φαίδων Καραϊωσιφίδης, Αεροναυπηγός, Διευθυντής Σύνταξης του Περιοδικού ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ και ο Διονύσης Μασαλάς από την ΕΡΤ.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών - Ελευθέριος Βενιζέλος, υποστηρικτές οι εταιρείες CIEL AIRLINES, OLYMPIC AVIATION και Lufthansa Technical Training και χορηγοί επικοινωνίας τα εξειδικευμένα περιοδικά ΠΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ και REMOVE BEFORE FLIGHT/AVIATION PUBLICATIONS.
LINKS:          www.iforce.gr         WWW.PEIPSADY.GR

 Σχετικά με την iForce Επικοινωνίες Α.Ε.
Η iForce Επικοινωνίες Α.Ε. (iForce), προσφέρει υπηρεσίες, στους τομείς της Μελέτης, Διοργάνωσης και Διαχείρισης Εκδηλώσεων, της Εταιρικής Επικοινωνίας, των Δημοσίων Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προσαρμοσμένες ανάλογα στα μέτρα της ελληνικής και διεθνούς αγοράς και των πελατών της. Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας αποτελείται από εξειδικευμένα στελέχη με τεχνογνωσία στους παραπάνω τομείς και παρέχει υπηρεσίες "με το κλειδί στο χέρι" ιδιαίτερα σε θέματα Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Πολιτισμού, Κατασκευών, Τουρισμού, Τραπεζικών Επενδύσεων και Πολιτικής Επικοινωνίας. Oι πελάτες και χορηγοί των εκδηλώσεών της iForce περιλαμβάνουν εταιρείες του καταλόγου ''Fortune 500'', διεθνείς εταιρείες, εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, δημόσιους οργανισμούς, εταιρείες τοπικής αυτοδιοίκησης και μικρομεσαίες εταιρείες που θεωρούν την εταιρική επικοινωνία και την προσέγγιση της αγοράς μέσω εκδηλώσεων ιδιαίτερα σημαντική. 
© 2007 Όλα τα εμπορικά σήματα, οι εμπορικές ονομασίες, τα σήματα υπηρεσιών και τα λογότυπα που αναφέρονται στο παρόν είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων εταιρειών.

---------------------------

                   Αθήνα, 9 Ιουνίου  2006.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λειτουργία των αερομεταφορών του ΕΚΑΒ βάση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας
 • Επαναλειτουργία του αεροδρομίου του Ελληνικού μόνο για την γενική αεροπορία- η μόνη λύση για την αποφυγή τσιμεντοποίησης της περιοχής
 • Μείωση ατυχημάτων βάση των στοιχείων της ΥΠΑ παρόλη της σημαντική αύξηση των πτήσεων και των επιβατών τα τελευταία χρόνια
 • Χρειάζεται Νέα στρατηγική για την γενική αεροπορία στη χώρα μας
 • Πόλος έλξης τουρισμού στην περιφέρεια μέσω της ενεργοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και της γενικής αεροπορίας

Tην Πέμπτη 8 Ιουνίου 2006 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών επιστημονική ημερίδα με θέμα: «ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ».  Την εκδήλωση οργάνωσε η iForce Επικοινωνίες σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Ιπταμένου Προσωπικού Σωμάτων Ασφαλείας & Δημοσίων Υπηρεσιών (Π.Ε.Ι.Π.Σ.Α.Δ.Υ.) που εκπροσωπεί όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις των ιπταμένων σε όλους τους επιμέρους δημόσιους τομείς (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ κλπ). Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η διερεύνηση από νομικής, επιστημονικής και οικονομικής  πλευράς όλων των δημοσίων και ιδιωτικών αερομεταφορών στο πλαίσιο των κανόνων της  Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς πρακτικής.  Θεωρούμε ότι η ημερίδα απέδωσε ιδιαίτερα οφέλη στην ενδελεχή και επιστημονική ενημέρωση των αρμοδίων στο θέμα αυτό αλλά και γενικότερα στην ενημέρωση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Κων/νος Αιλιανός, Πρέσβης ε.τ., Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Φωκίων Ζαΐμης, Πρόεδρος της iForce Επικοινωνίες ο οποίος ευχαρίστησε τους χορηγούς της εκδήλωσης και τόνισε την αναγκαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων τόσο για την επιτάχυνση του κοινωνικού διαλόγου σε καίρια υφιστάμενα προβλήματα, χαιρέτισε δε την ανοιχτή διαδικασία που η οργανωτική επιτροπή ακολούθησε ώστε να συμμετάσχουν όλοι όσοι σχετίζονται με τις αερομεταφορές στην χώρα μας άμεσα ή έμμεσα.

Στην ομιλία του ο Γιάννης Συριόπουλος, Προέδρος της ΠΕΙΠΣΑΔΥ ο οποίος αφού ανέλυσε την υφιστάμενη στον κλάδο κατάσταση και παρουσίασε τις υπηρεσίες του δημοσίου που διαθέτουν πτητικά μέσα, πρότεινε συμπερασματικά μεταξύ άλλων τα εξής:

 • την επαναλειτουργία του αεροδρομίου του Ελληνικού ως αεροδρόμιο γενικής Αεροπορίας και ως χώρου στέγασης των υπηρεσιών του Δημοσίου που έχουν ιπτάμενα μέσα.
 • την δημιουργία ελικοδρομίου στην περιοχή της Αθήνας, στα Τουρκοβούνια στις παρυφές του Γαλατσίου.
 • την λειτουργία του Ε.Κ.Α.Β. βάσει της Ευρωπαϊκής και εθνικής νομιμότητας και όχι με το σημερινό καθεστώς υπό την πολεμική αεροπορία, δημιουργώντας το ΕΚΑΒ τη δική του υπηρεσία εναερίων μέσων με την συνδρομή της δημόσιας Ολυμπιακής Αεροπλοϊας. (Η  Ευρωπαϊκή νομιμότητα επιβάλλει τη λειτουργία των αεροδιακομιδών του Ε.Κ.Α.Β.   κάτω από τους διεθνείς κανονισμούς JAR OPS 1, 3,  145 και τα Π.Δ. 207/2002, 211/2003 και 143/2005.)
 • την υποστηρικτική λειτουργία των ιπταμένων μέσω του Υ.Δ.Τ  
 • την ρύθμιση της λειτουργίας των ιπταμένων μέσω του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
 • την δημιουργία δεύτερου βαθμού συντονιστικού οργάνου ιπταμένων μέσων του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
 • την εγκατάλειψη  οποιασδήποτε μορφής δημιουργίας, Δ.Α.Υ.Κ.Ω. την επαναφορά των αεροδιακομιδών του Ε.Κ.Α.Β. στη νομιμότητα και τη δημιουργία κάποιων απλών ρυθμίσεων στον αεροπορικό κόσμο για τη λειτουργία των ιπταμένων μέσω του Δημοσίου.

Ακολούθησε η ομιλία του κυρίου  Μαρίνου Πασχαλούδη, Γεν. Δ/ντής Πτητικής Εκμετάλλευσης, Ολυμπιακής Αεροπλοΐας ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της Ολυμπιακής Αεροπλοοϊας και ιδιαίτερα της υπηρεσίας των ελικοπτέρων, καθώς και στο ότι η Ολυμπιακή Αεροπλοϊα μπορεί και έχει τη δυνατότητα να αναλάβει το έργο των αεροδιακομηδών του ΕΚΑΒ και να συμβάλει με την  Ευρωπαϊκή τεχνογνωσία της στην σύσταση της ΥΕΜ ΕΚΑΒ .  Ο κύριος Ευάγγελος Βασιλάκος, Υποδιοικητής ΥΠΑ έκανε αρχικά μια ιστορική αναδρομή στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορείας και συνέχισε κάνοντας μία ανάλυση της οργανωτικής διάρθρωσης τον οργανισμών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) καθώς και των Αερολιμένων και Ελικοδρομίων της Χώρας, αναλύοντας παράλληλα και τα προβλήματα που παρουσιάζουν. Eπίσης τόνισε τη σημαντική μείωση των αεροπορικών δυστυχημάτων παρόλη την αύξηση των πτήσεων και των επιβατών. Τέλος αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό έργο της ΥΠΑ για τα αεροδρόμια της χώρας.  Ο κύριος Κώστας Καββαθάς, Δημοσιογράφος, Διευθυντής του Περιοδικού ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ , ανέλυσε τα προβλήματα  που μαστίζουν τον κλάδο για χρόνια. Τόνισε και αυτός ότι αν καταργηθεί το Π.Δ. που ορίζει ως αεροδρόμιο τον χώρο του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού τότε θα επέλθει τσιμεντοποίηση της περιοχής. Η συνύπαρξη πρασίνου και χώρου γενικής αεροπορίας (μικρά ιδιωτικά αεροπλάνα) είναι η ιδεατή λύση για το Ελληνικό. Τις εργασίες του δεύτερου πάνελ άνοιξε ο κύριος Παναγιώτης Neufelt, Πρόεδρος CIEL Airlines, που μεταξύ άλλων παρατήρησε ότι: «Ο κλάδος των αερομεταφορών παρόλους τους παράγοντες αστάθειας και  τις πρόσκαιρες αβεβαιότητες που τον διαπερνούν από καιρό σε καιρό, παρουσιάζει ανάπτυξη.  Σε Εθνικό ή διεθνές επίπεδο τα αποτελέσματα που παρουσιάζει ο κλάδος είναι το καθρέπτισμα των αναγκών, των διαθέσεων αλλά και των προσδιορισμών της σε επίπεδο πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης των χωρών και των κοινοτήτων.» Θεωρεί ότι το πρόβλημα στις αερομεταφορές δεν είναι η έλλειψη επενδυτών αλλά η ανυπαρξία στρατηγικής της Πολιτείας σε θέματα όπως η Ολυμπιακή και άλλα διαχειριστικά θέματα που διέπουν τον κλάδο. Ο κύριος Κlaus Schmidt Klyk, Μarketing Director Lufthansa Technical Training, παρουσίασε την εταιρεία του, που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παγκοσμίως στην εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα των αερομεταφορών, καθώς και εξέφρασε τη θέληση της εταιρείας του για άμμεση επιχειρησιακή δραστηριοποίηση στην περιοχή των Βαλκανίων . Ο κύριος Αντώνης Φελούρης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Χειριστών και Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Αεροπλάνων, τόνισε τη σημασία λειτουργίας των μικρών υφιστάμενων περιφερειακών αεροδρομίων ώστε να επιτευχθεί η προώθηση των περιοχών αυτών σε τουριστικό επίπεδο κάτι που δεν συμβαίνει μέχρι τώρα λόγω του πεπαλαιωμένου νομικού καθεστώτος και του ασφυκτικού ελέγχου που διέπει την Γενική Αεροπορία στην χώρα μας. Επίσης  πρότεινε την παραχώρηση ενός μέρους του αεροδρομίου του Ελληνικού στη Γενική Αεροπορία για την ικανοποίηση της Γενικής Αεροπορίας. Ακολούθησαν σύντομες ερωτήσεις και το συνέδριο έκλεισε με την ευχή όλων να υπάρξουν και άλλοι ανάλογοι παραγωγικοί διάλογοι που θα στοχεύουν στη διαρκή βελτίωση των αερομεταφορών στο μέλλον. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κύριος Φαίδων Καραϊωσιφίδης, Δημοσιογράφος - Αεροναυπηγός Διευθυντής Σύνταξης του Περιοδικού ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ.
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες CIEL AIRLINES και OLYMPIC AIRWAYS SERVICES, υποστηρικτής το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και η Lufthansa Technical Training και χορηγός επικοινωνίας το περιοδικό ΠΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση στο www.iforce.gr ή στο 210-3392500-1-2-3-4 υπόψη Κυρίας Καλαντζή office@iforce.gr
LINKS: www.iForce.gr         WWW.PEIPSADY.GR               www.cielairlines.com  
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε στο τηλ.: +30.210.339.2500-10 · office@iForce.gr
Σχετικά με την iForce Επικοινωνίες Α.Ε.
Η iForce Επικοινωνίες Α.Ε. (iForce), προσφέρει υπηρεσίες, στους τομείς της Μελέτης, Διοργάνωσης και Διαχείρισης Εκδηλώσεων, της Εταιρικής Επικοινωνίας, των Δημοσίων Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων προσαρμοσμένες ανάλογα στα μέτρα της ελληνικής και διεθνούς αγοράς και των πελατών της. Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας αποτελείται από εξειδικευμένα στελέχη με τεχνογνωσία στους παραπάνω τομείς και παρέχει υπηρεσίες "με το κλειδί στο χέρι" ιδιαίτερα σε θέματα Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Πολιτισμού, Κατασκευών, Τουρισμού, Τραπεζικών Επενδύσεων και Πολιτικής Επικοινωνίας. Oι πελάτες και χορηγοί των εκδηλώσεών της iForce περιλαμβάνουν εταιρείες του καταλόγου ''Fortune 500'', διεθνείς εταιρείες, εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, δημόσιους οργανισμούς, εταιρείες τοπικής αυτοδιοίκησης και μικρομεσαίες εταιρείες που θεωρούν την εταιρική επικοινωνία και την προσέγγιση της αγοράς μέσω εκδηλώσεων ιδιαίτερα σημαντική. 
© 2006 Όλα τα εμπορικά σήματα, οι εμπορικές ονομασίες, τα σήματα υπηρεσιών και τα λογότυπα που αναφέρονται στο παρόν είναι ιδιοκτησία των αντίστοιχων εταιρειών.

---------------------------

 
designed & hosted by webdb